Schrijf je Rouw

Liefde voor leven door ruimte voor rouw

Rouw haalt je leven overhoop. Het overlijden van een dierbare verandert alles. Na het verlies breekt er onherroepelijk een nieuwe dag aan. Je moet opnieuw deelnemen aan de wereld. Maar jouw wereld is compleet veranderd. Hoe doe je dat dan, rouwen en je weer verhouden tot dat leven?

Vind jouw weg door het land van rouw

Ieder mens rouwt op een eigen manier, op een eigen tempo. Jij dus ook. Rouw is heel persoonlijk. Wie jij bent en wat jou in je leven gevormd heeft, heeft mede invloed op je rouwproces. Je zoekt in het verlies naar jouw weg en jouw manier. Wat betekent dit verlies voor jou? Hoe nu verder? Hoe neem je het verdriet en gemis mee én creëer je weer een betekenisvol en vreugdevol leven?

 

Dat kan. Ook voor jou.

Een leven waarin het missen er mag zijn, zonder dat het je hele dag bepaalt.

Een leven waarin er ruimte is voor rouw én voor genieten.

Een leven wat weer vanuit je tenen geleefd wordt.

 

Je hebt er wel wat voor te doen: rouwarbeid. Durf jij diep in je hart te kijken? Durf je woorden te geven aan dat wat leeft, aan dat scala aan gevoelens dat komt kijken bij rouw? Rouw gaat niet alleen over verdriet en gemis. Rouw gaat over boosheid, angst, fijne herinneringen, liefde, de confrontatie met jezelf. Durf te zien, te voelen, waar rouw jou geraakt heeft en ga de zoektocht aan naar wie je nu bent zonder... Het helpt léven weer mogelijk te maken. Misschien nog wel intenser dan voorheen.

Al schrijvend rouw in je leven verweven

Minicursus

Een ontdekkingstocht

  • Schrijven bij rouw in vogelvlucht
  • Ontdek of schrijven bij jou past
  • 1 maand mails, video's en kleine schrijfopdrachten

Schrijf je Rouw

De volledige schrijfreis

  • Met gerichte schrijfopdrachten de diepte in
  • Zelf schrijven én meer leren over rouw
  • Online programma van 6 maanden en begeleiding per mail

Online workshop

Eenmalig uittesten of juist bijhouden

  • Een duik in de kracht van schrijven
  • Live online, via Zoom
  • Schrijven na verlies én richting toekomst
  • Ruimte voor dat wat omhoog komt

Over Arianne

Foto: Linse van Dijk

Dat het leven soms grote lessen uitdeelt, weet ik als geen ander. Het leven gaf wat klappen, terwijl ik midden in het leven stond. Zo namen wij afscheid van ons kind en onze verdere kinderwens in een fase waarin iedereen aan het opbouwen was, trouwde of kinderen kreeg. Hoe maak je ruimte voor rouw als de wereld om je heen doorgaat?

Door te besluiten dat jouw leven anders mag. 

Ik geloof dat je ondanks én door tegenslag, pijn en verdriet kunt groeien. Al schrijvend ontdekte ik waar het pijn deed én waar ik naar verlangde. Ik gooide het roer om, besloot mijn hart te volgen, herschreef mijn blog om er een boek van te maken, verdiepte mij in de vakgebieden rouw & schrijven en geef de schoonheid van schrijven en leven graag aan je door.

 

En ondanks alle life events sta ik hier, volop genietend van het leven.

Intens en bewust levend in het hier-en-nu.

Nooit zonder het verlies.

Maar met een grote levenswinst en de drive om de kunst van het leven door te geven aan jou.

Meer over Arianne

Volg Arianne op Facebook en Instagram

Ook te vinden op Condole, de app voor verbinding na verlies

Blogs

Hulp geven en hulp ontvangen bij rouw

‘Geef gewoon hulp. Ga naar iemand toe, neem hem of haar mee de deur uit, kook eten, doe zonder te vragen. Want een rouwende vraagt vaak niet om hulp.’ Bij het lezen van die woorden in een tijdschrift, quote van een rouwdeskundige, twijfelden mijn nekharen geen seconde. Ze stonden direct rechtop. Ik voelde het borrelen van binnen en ik zag de hordes “redders” al klaarstaan. Een goed moment om iets van mijn eigen visie te delen op hulp geven, hulp vragen en hulp ontvangen. Juist als je rouwt.

Lees meer »

Rouwherstel kiest zijn eigen tijd

Door omstandigheden kan zomaar alles veranderen, waardoor je leven er ineens totaal anders uitziet. Dat weet jij mogelijk als geen ander.Natuurlijk weet ook ik dat uit ervaring. Op het moment dat de arts de woorden uitsprak dat ons kleine meisje niet geopereerd kon worden, veranderde alles. En in september dit jaar merkte ik het opnieuw. Op een totaal ander vlak. Een stuk onschuldiger en minder intens. Maar desondanks had het een flinke impact.

Lees meer »

Je schuldig voelen na verlies

Als een dierbare is overleden, kun je in je rouwproces te maken krijgen met schuldgevoelens. Schuldgevoelens over wat je gedaan hebt of juist niet gedaan hebt. Schuldgevoelens over keuzes die je gemaakt hebt, of juist niet gemaakt hebt. Dingen die je met de kennis van nu anders had willen doen. Mensen om je heen roepen dat het niet nodig is om je schuldig te voelen. Je hebt toch je best gedaan? Maar daarmee verdwijnt dat gevoel niet. Hoe ga je om met dat schuldgevoel na verlies?

Lees meer »

Rouw neemt geen vakantie

Rouw neemt geen vakantie. Rouw trekt zich weinig van jouw vakantie aan. Als je op reis gaat, reist rouw met je mee. Ineens staat ze voor je neus. Is ze snel voor jou op de bank in je vakantiehuis geploft. Ligt ze naast je in een bedje aan het zwembad. Of wandelt ze achter je, terwijl je met je rugzak door de bergen klautert. Rouw reist met je mee.

Lees meer »

Ontdek de liefde in rouw

Haar verhaal rolde eruit. Het wilde gedeeld worden. Herinneringen kwamen bovendrijven. Tranen rolden over haar wangen. Maar onder die tranen zag ik het gebeuren. De gloed. Een glimlach brak door. Onder die tranen begon haar gezicht te stralen. Haar woorden bleven rollen, net als haar tranen. De tranen symboliseerden haar pijn, het missen. Maar wauw. Haar gezicht daaronder. Het was pure trots. Echte liefde. 

Lees meer »

Welke kleur heeft rouw?

De gordijnen waren gesloten. Zo wist de buitenwereld: daar rouwt het. Binnen was het donker. Het voelde somber, zo zonder spoortje daglicht. Gelukkig deden de lampen hun werk. De hele familie had zich verzameld. In stemmig zwart uiteraard. Verwonderd keek het meisje om zich heen. De gezichten van de grote mensen stonden serieus. Alsof er niet meer gelachen mocht worden. Dit was een hele ernstige aangelegenheid. Opa was dood. En dat moest gepast gedragen worden.

Lees meer »