Schrijf je Rouw

Ontdekken of schrijven bij je past? Probeer de minicursus!

Ontdek jouw reis door het land van rouw

Als iets je leven compleet overhoop haalt, is het rouw. Rauwe rouw. Ineens verandert alles.
Na het verlies van je man, vrouw, kind, ouders, broer, zus, goede vriend of... breekt er onherroepelijk een nieuwe dag aan.
De dagen rijgen zich aaneen en je leert je opnieuw bewegen in de wereld. Maar jouw wereld is compleet veranderd. Hoe doe je dat? Rouwen en je weer verhouden tot dat leven?

Ieder mens rouwt op zijn eigen manier

Ieder mens rouwt op een eigen manier, op een eigen tempo. Jij dus ook. Je zoekt daarin naar jouw weg en jouw manier. Wat betekent dit verlies voor jou? Hoe nu verder? Hoe neem je dat verdriet en gemis mee én creëer je weer een betekenis- en vreugdevol leven?

 

Dat kan. Ook voor jou.

Een leven waarin het missen er mag zijn, zonder dat het je hele dag bepaalt.

Een leven waarin er ruimte is voor rouw én waarin er ruimte is voor genieten.

 

Durf jij daarvoor diep in je hart te kijken? Durf je woorden te geven aan dat wat leeft, aan dat scala aan gevoelens dat komt kijken bij rouw? Rouw gaat niet alleen over verdriet en gemis. Rouw gaat over boosheid, angst, fijne herinneringen, liefde, de confrontatie met jezelf. Als jij ruimte durft te maken voor al deze gevoelens, als jij onder ogen durft te zien waar rouw jou geraakt heeft en de zoektocht aandurft naar wie je nu bent zonder... Dan is ook voor jou dat leven weer mogelijk.

Maar hoe doe ik dat? Leven met missen én met plezier?

Hoe je dat doet? Op een manier die bij jou past. Bij mij kom je voor maatwerk.

Al schrijvend, pratend of creatief bezig zijnde handen en voeten geven aan jouw verhaal.

Jouw verhaal van rouw, van missen en verdriet. Jouw verhaal van liefde, in je hart bewaren en weer genieten van het leven.

Weten wat bij jou past? Klik snel op één van de blokken hieronder.

Al schrijvend rouw in je leven verweven

Geef woorden aan dat wat leeft en krijg grip op rouw en leven.

  • Concrete, diepgaande schrijfopdrachten.
  • Wandel de volledige weg door het land van rouw en leven.
  • Krijg inzicht in wat jíj nodig hebt, ontdek waar jouw verdriet zit en waar jij behoefte aan hebt.

Vanuit liefde leven met gemis

Samen duiken we in jouw verhaal. Wat schuurt, wat raakt en waar wil je naartoe?

  • 1-op-1 en volledig op maat.
  • Gesprekken, creatief, schrijven, wandelen; we doen wat bij jóu past.
  • Verweef verdriet en gemis in je leven en ontdek hoe jij vanuit liefde weer vol kunt leven.

De plek om te delen, leren en ervaren

De vRouwclub is een uniek platform voor vrouwen die rouwen. 

  • Forum met ervaringsgenoten en begeleiding.
  • Gratis deelname aan masterclasses en workshops rondom rouw, verlies en leven.
  • Wekelijkse check-in met coaching/ rouwbegeleiding.

 NIEUWS: Dag van Liefde & Rouw

Op zaterdag 24 september is er weer een Dag van Liefde & Rouw. Een workshopdag voor vrouwen die rouwen en die in het teken staat van de liefde in rouw. Een dag die om jou draait, waarin jij even helemaal mag zijn met jouw verhaal. We gaan schrijven, creatief aan de slag én je gaat aan de slag met je lijf.  Neem snel een kijkje bij alle informatie over deze bijzondere dag.

Download het gratis e-book Schrijf je Rouw

Nieuwsgierig naar wat schrijven voor jou kan betekenen? Wil jij meer weten over Schrijf je Rouw? Vraag hieronder het gratis e-book Schrijf je Rouw aan, daarin vertel ik je alles over het programma en ik geef je tips wanneer je zelf aan de slag wilt met schrijven.

Over Arianne

Dat het leven soms grote lessen uitdeelt, weet ik als geen ander. Ik liep de nodige averij op in en door het leven, maar tijdens elke klap schreef ik, om te ontdekken wie ik ben te midden van al dat tumult. En na elke klap stond ik weer op.

Het leven gaf die klappen, terwijl ik midden in het leven stond. In een fase waarin iedereen aan het opbouwen was, trouwde, kinderen kreeg, namen wij afscheid van ons kind en onze verdere kinderwens. Hoe maak je ruimte voor rouw als de wereld om je heen doorgaat? Door te besluiten dat jouw leven anders mag. Ik geloof dat je ondanks én door tegenslag, pijn en verdriet kunt groeien. Ik gooide het roer om. Stopte met mijn baan in het ziekenhuis, ging aan de slag als tekstschrijver én volgde de opleiding tot rouwbegeleider. En nu sta ik hier, volop genietend van het leven. Intens en bewust levend in het hier-en-nu. Nooit zonder het verlies. Maar met een grote levenswinst.

Nooit leefde ik namelijk meer voluit dan nu, van mijn tenen tot mijn kruin. Juist door het overlijden van onze dochter Aimée leerde ik dat ik volledig mijzelf mocht worden. Meer over Arianne

Volg Arianne op Facebook en Instagram

Blogs

De rauwe emoties van rouw

Rouw is rauw. Het schudt jou, je leven én je emoties volledig door elkaar. Het lijkt wel alsof alles aan de oppervlakte komt te liggen. Je kunt kennismaken met emoties die je tot voor kort niet kende of nog niet eerder zo intens ervoer. Rouw en emoties: die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat geldt voor een scala aan emoties en gevoelens. Het kan helpend zijn om al die emoties die je ervaart, die hele brij, te ontwarren. Want het is niet alleen verdriet wat je voelt. Er is vaak zoveel meer.

Lees meer »

De vijf levenslessen van de dood

In januari 2018 overleed ons dochtertje Aimée in onze armen. Haar hartje was onvoldoende in staat om haar groot te laten groeien. Gek genoeg was dit het mooiste en beste afscheid dat we ons konden wensen. We waren ons heel bewust van de 'zegen' van afscheid nemen. 'Als ze dan moet gaan, dan het liefst op deze manier', hebben we vaak tegen elkaar gezegd. Het maakte de pijn niet minder groot. Wel hadden wij het geluk dat er weinig losse eindjes waren, weinig onbeantwoorde vragen. Haar loslaten zette alles in mijn -ons- leven op zijn kop. Door afscheid te nemen van haar, werd mij in één klap duidelijk dat ik het anders mocht doen: leven. Bij de start van mijn opleiding tot rouwbegeleider deelde ik met de groep daarom de lessen die ik hieruit leerde. En vandaag deel ik ze ook met jou.

Lees meer »

Ik zál leven

Ik herinner het me nog zo goed. Niet de details. Niet haar geur. Niet de exacte volgorde. Maar ik herinner het voelen. De pijn. En tegelijk het vertrouwen. Het zeker weten, diep van binnen. Het zeker weten dat ik op een dag weer zou leven.  Echt leven. Voluit leven. Meer dan ik ooit tevoren had gedaan. Leven zoals het leven bedoeld was. Met al haar pijn en al haar hoogtepunten. 

Lees meer »

Sterk zijn na verlies

'Jullie zijn zo sterk samen.' 'Jeetje, jij bent zo sterk, ik denk niet dat ik dat zou aankunnen, mijn kind verliezen. Ik zou echt kapot zijn van verdriet en niets meer kunnen.''Ieder krijgt wat hij dragen kan.'Als jij te maken hebt met rouw (of een andere vorm van tegenslag), klinken deze opmerkingen je vast bekend in de oren en kun je wel wat varianten aanvullen. Ook ik hoorde deze opmerkingen na het overlijden van ons dochtertje Aimée, vaak en in vele varianten. Hoewel goedbedoeld, voelde het al snel als een dooddoener. Dus schokte ik na zo'n opmerking vaak wat met mijn schouders, mompelde wat in de trant van 'Tja, we moeten ook door hè, in bed blijven liggen is ook niet echt een optie' en bracht het gesprek snel op wat anders. En ondertussen dacht ik: je ziet niet hoe kapot ik me van binnen voel. Maar ik probeer mijn leven weer op te pakken, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Wat is daar sterk aan?

Lees meer »

Betekenis geven aan verlies: Stichting Hanne

Hoe geef je vorm aan rouw? Hoe geef je betekenis aan een groot verlies? Veel prachtige initiatieven op het gebied van rouw, troost en steun zijn ontstaan uit ervaringsverhalen. Op mijn blog wil ik ruimte geven aan deze ervaringsverhalen. Elk mens rouwt op geheel eigen wijze en elk mens geeft op eigen wijze vorm en betekenis aan verlies.Vandaag lees je het verhaal van Marlieke. Zij startte stichting Hanne als eerbetoon aan hun prachtige dochter Hanne, om zo andere ouders met zo'n groot verlies licht en steun te brengen. 

Lees meer »

Betekenis geven aan verlies

Rouw is een reactie op verlies. We verliezen onherroepelijk in het leven. We associëren rouw vooral met de dood. Maar we verliezen op zoveel momenten. Mensen, wensen, werk, gezondheid, relaties: op alle vlakken kunnen we verliezen en dus rouw ervaren. Rouw is een hele normale reactie op verlies. Verliezen mag je raken, mag je pijn doen en mag je uit balans brengen. Dat rouwproces vraagt om ruimte. En om de vraag: hoe geef je betekenis aan jouw verlies? Hoe vervolg je jouw weg door het leven?

Lees meer »