Schrijf je Rouw

Ontdekken of schrijven bij je past? Probeer de minicursus!

Verlies heeft impact. Rouw haalt je leven overhoop. Door de dood van een dierbare verandert ineens alles. Na het verlies breekt er onherroepelijk een nieuwe dag aan. Je moet opnieuw deelnemen aan de wereld. Maar jouw wereld is compleet veranderd. Hoe doe je dat dan, rouwen en je weer verhouden tot dat leven?

Vind jouw weg door het land van rouw

Ieder mens rouwt op een eigen manier, op een eigen tempo. Jij dus ook. Rouw is heel persoonlijk. Wie jij bent en wat jou in je leven zoal gevormd heeft, heeft mede invloed op je rouwproces. Je zoekt in het verlies naar jouw weg en jouw manier. Wat betekent dit verlies voor jou? Hoe nu verder? Hoe neem je het verdriet en gemis mee én creëer je weer een leven vol betekenis en mét plezier?

 

Dat kan. Ook voor jou.

Een leven waarin het missen er mag zijn, zonder dat het je hele dag bepaalt.

Een leven waarin er ruimte is voor rouw én voor genieten.

Een leven wat weer vanuit je tenen geleefd wordt.

 

Je hebt er wel wat voor te doen. Durf jij diep in je hart te kijken? Durf je woorden te geven aan dat wat leeft, aan dat scala aan gevoelens dat komt kijken bij rouw? Rouw gaat niet alleen over verdriet en gemis. Rouw gaat over boosheid, angst, fijne herinneringen, liefde, de confrontatie met jezelf. Als jij onder ogen durft te zien waar rouw jou werkelijk geraakt heeft en de zoektocht aandurft naar wie je nu bent zonder... Dan is ook voor jou dat leven weer mogelijk. Misschien nog wel intenser dan voorheen.

Kies wat bij jou past

Door rouw naar léven

In dit unieke 1-op-1-traject duik jij vol in wat JIJ nodig hebt om weer voluit te leven na verlies.

  • Aandacht voor hoofd, hart en lijf
  • Niet enkel een uurtje in de drie weken, maar een deep dive in jouw verhaal
  • Schrijven, vormgeven, praten, voelen, ervaren; helemaal anders dan 'gewoon'!

Al schrijvend rouw in je leven verweven

Geef woorden aan dat wat leeft en krijg grip op rouw en leven.

  • Concrete, diepgaande schrijfopdrachten.
  • Wandel de volledige weg door het land van rouw, terug het leven in.
  • Krijg inzicht in wat jíj nodig hebt, ontdek waar jouw verdriet zit en waar jij behoefte aan hebt.

De plek om te delen, leren en ervaren

De vRouwclub is een bijzonder platform, speciaal voor vrouwen die rouwen. 

  • Forum met ervaringsgenoten en begeleiding.
  • Deelname aan masterclasses en workshops rondom rouw, verlies en leven.
  • Wekelijkse check-in met coaching/rouwbegeleiding.

Over Arianne

Dat het leven soms grote lessen uitdeelt, weet ik als geen ander. Ik liep de nodige averij op in en door het leven, maar na elke klap  onderzocht ik wie ik nu was te midden van al dat tumult. En na elke klap stond ik weer op.

Het leven gaf die klappen, terwijl ik midden in het leven stond. Zo namen wij afscheid van ons kind en onze verdere kinderwens in een fase waarin iedereen aan het opbouwen was, trouwde of kinderen kreeg. Hoe maak je ruimte voor rouw als de wereld om je heen doorgaat? Door te besluiten dat jouw leven anders mag. Ik geloof dat je ondanks én door tegenslag, pijn en verdriet kunt groeien. Ik gooide het roer om, besloot mijn hart te volgen, startte met schrijven, verdiepte mij in het vakgebied rouw én leef nu mijn missie in ruimte maken voor rouw. En nu sta ik hier, volop genietend van het leven. Intens en bewust levend in het hier-en-nu. Nooit zonder het verlies. Maar met een grote levenswinst.

Nooit leefde ik namelijk meer voluit dan nu, van mijn tenen tot mijn kruin. Juist door het overlijden van onze dochter Aimée leerde ik dat ik volledig mijzelf mocht worden. Meer over Arianne

Volg Arianne op Facebook en Instagram

Ook te vinden op Condole, de app voor verbinding na verlies

Blogs

Je hebt altijd een keuze. Of niet?

'Je hebt altijd een keuze.' Het wordt soms te pas en te onpas geroepen. En het kan een schop tegen het zere been zijn als jij zojuist door het leven volledig gepasseerd lijkt. Je verloor iemand die je intens dierbaar was. Je kreeg te horen dat je gezondheid niet meer (volledig) terugkomt. Je kinderwens zal onvervuld blijven. Er valt genoeg te noemen waarbij het leven je niet een ja/nee-keuzeformulier geeft. Het leven gebeurt. En toch... heb je daarbinnen ergens een keuze. Ik wil er twee dingen met je over delen.

Lees meer »

Schrijven helpt bij verlies

Het was ergens in het vroege voorjaar van 2017 dat we besloten om nog één laatste keer voor een zwangerschap te gaan. Vanzelfsprekend was dat niet. Ik wist dat het een nieuwe duik in een depressie zou zijn. Opnieuw negen maanden die grauwe, zwarte deken over mijn leven. Opnieuw negen maanden lang dag voor dag afkruisen, tot op de dag van de bevalling het licht in mijn hoofd weer aan zou gaan. Want de kans dat het licht op de dag dat ik zwanger zou raken uit zou gaan, was een procent of 95. En nee, dat heeft níets te maken met 'wat je denkt, gebeurt ook', maar alles met die rothormonen.

Lees meer »

Leven. No matter what. Durf jij dat?

"Ik geloof in het leven. Meer dan wat dan ook, geloof ik in het leven.Dat leven, dat soms zo fantastisch mooi kan zijn en soms zo bizar veel pijn doet.Ik geloof in het leven, dat in al zijn facetten geleefd dient te worden.Ik geloof in intens en bewust genieten van golven van geluk én in de pijn van het leven recht in de ogen aankijken."

Lees meer »

Hoe ga je om met vervelende reacties als je rouwt?

Begin december verscheen er een artikel online op nu.nl over het verhaal van Aimée. Het was mooi en bijzonder om na vijf jaar haar verhaal weer eens te mogen vertellen. Ik deelde met een reden. Enerzijds om meer bekendheid te krijgen voor de hartafwijking als doodsoorzaak nummer 1 (!) onder kinderen tot vijftien jaar, anderzijds om te laten zien dat je wereld na verlies aan gruzelementen ligt, maar er bijna vijf jaar later óók weer heel mooi uit kan zien. We hopen andere ouders, andere rouwenden, daarmee perspectief te bieden. Maar op het delen van een kwetsbaar verhaal komen reacties. Liefdevol. Warm. Én ongezouten meningen. Dat is niet alleen als je online je verhaal deelt. Ook in het dagelijks leven zijn er genoeg mensen die ongevraagd hun mening delen over jouw situatie. Als de dood aan je deur staat. Als verlies je getroffen heeft. Als je rouwt. Mensen vinden iets en delen zonder te vragen. Hoe ga je daarmee om?

Lees meer »

Hulp geven en hulp ontvangen bij rouw

‘Geef gewoon hulp. Ga naar iemand toe, neem hem of haar mee de deur uit, kook eten, doe zonder te vragen. Want een rouwende vraagt vaak niet om hulp.’ Bij het lezen van die woorden in een tijdschrift, quote van een rouwdeskundige, twijfelden mijn nekharen geen seconde. Ze stonden direct rechtop. Ik voelde het borrelen van binnen en ik zag de hordes “redders” al klaarstaan. Een goed moment om iets van mijn eigen visie te delen op hulp geven, hulp vragen en hulp ontvangen. Juist als je rouwt.

Lees meer »

Rouwherstel kiest zijn eigen tijd

Door omstandigheden kan zomaar alles veranderen, waardoor je leven er ineens totaal anders uitziet. Dat weet jij mogelijk als geen ander.Natuurlijk weet ook ik dat uit ervaring. Op het moment dat de arts de woorden uitsprak dat ons kleine meisje niet geopereerd kon worden, veranderde alles. En in september dit jaar merkte ik het opnieuw. Op een totaal ander vlak. Een stuk onschuldiger en minder intens. Maar desondanks had het een flinke impact.

Lees meer »