Ontdekken of schrijven bij je past? Probeer de minicursus!

Van Rouw Naar Leven

Rouw - en verliesbegeleiding in Zwolle en omgeving

Herken jij dit?

  • Verlies heeft jou geraakt. Verlies van een dierbare, verlies van een kinderwens, verlies door scheiding, verlies van contact... Wat het ook is of wie het ook was, het maakte deel uit van jou. Je voelt hoe het verlies impact heeft op alles.

  • Het wordt nooit meer zoals voorheen, denk je misschien. Want wat je verloor, krijg je niet meer terug. Hoe maak je het mooi mét dat gat in je hart? Hoe krijg je weer zin in het leven?

  • Je praat er wel met anderen over, maar het lijkt niet te helpen. Ze begrijpen je niet. Weten niet hoe het voelt. Raken niet de diepte. Zien op tegen je verdriet. Komen misschien wel met open deuren. En je wilt hen ook niet steeds lastig vallen. Je zou het er allemaal eens uit willen gooien, zonder filter. Maar wie durft er dan nog naast je te blijven staan?

  • Je pakt het leven zo goed en zo kwaad als het kan weer op, maar je overleeft vooral. Je voelt dat het verlies er zit, dat je er wat mee moet. Het is alleen zo'n gedoe, het is zoveel, je wilt niet overspoeld worden, dus je duwt het liever weg. Nu even niet. En toch mis je ook de sprankeling, het echte genieten. Is dit het nou? Blijft dit zo?

  • Ondertussen draait de wereld om je heen door. Zij bouwen, groeien en leven door. Maar jij zit met een gat in je hart en de rafels van je leven in je handen, met de pijn van het verliezen voelbaar en merkbaar in je lijf en een hoofd dat overloopt van gedachten. Hoe doe je dat dan, weer écht leven? Waar begin je?

"Verlies raakt alles. Je hoofd, je hart, je lijf.
Het raakt jou. Samen gaan we naar die kern."

Arianne Wennekes

Wil jij ook weer leren leven na verlies?

  • Wil jij weer écht leven, zonder overleven? Weer ervaren dat het leven mooi, fijn en goed kan zijn, ook na verlies?
  • Wil jij weer meedoen en weer ten volle kunnen leven? Genieten zonder die sluier van verdriet?
  • Wil jij ook weer midden in dat leven staan, waarin jouw verhaal een plaats heeft én er ruimte is voor nieuwe herinneringen, ontdekkingen en avonturen? 

Dat kan. Ook voor jou.

Léven in plaats van overleven.
Met ruimte voor missen, verdriet én ruimte voor leven, voor genieten, voor ontspanning, voor blij zijn.

Ik ga met je op weg en sta er als jij je diepste pijn en verdriet durft te voelen, als jij elk stukje van je verlies aan durft te kijken. Ik plak geen pleister op je verdriet, geef je geen lapmiddelen voor de pijn. Ik leg mijn vinger juíst op die zere plek. Daag je uit om uit te spreken wat tot nu toe onuitgesproken bleef. Als jij het leven weer ten volle wilt leven en ervaren, gaan we juíst die wond van het verlies bekijken. Ontdekken waar het pijn doet en verzorging nodig heeft. En van daaruit is er herstel. Weer ruimte  voor leven. Genieten. Glans. Echt waar, ook voor jou. 

"Je hoeft niet de situatie opnieuw te doorleven,
maar wel de emotie die erbij hoort ruimte te geven"

Kom voelen, ervaren en ontdekken wat JIJ nodig hebt

Je hoeft het niet alleen te doen. Kom langs. Samen gaan we aan de slag. We ontrafelen de impact van de gebeurtenis op jouw leven en kijken daarbij zoveel dieper dan dit verlies. Waar word je geraakt? En hoezo precies daar? Waar zit de pijn? Wat wil gezien worden?

Jij ontdekt wat de impact van je verlies is, wat jouw verlangen is, en hoe je (weer) naar de toekomst kunt kijken. Je gaat voelen. Ervaren. Beleven. Weer leven. Naast je hoofd met al die buitelende gedachten, krijgen ook je hart en je lijf ruimte; want rouw raakt jou, als mens.

Jij ontvangt de volle aandacht voor jouw verhaal. Ik luister tussen de regels door. Stel je vragen over dat wat ongezegd blijft. Laat je dat juist uitspreken. Ik bied je veiligheid, daag je uit én vang je op.

Zo vinden we samen uit wat jij nodig hebt, welke stappen je wilt zetten in je nieuwe leven en wat jij nodig hebt in het zorgen voor jezelf. Hoe jij je ruimte inneemt. Grenzen stelt. Voelt. Kiest. Zodat jij juíst dat leven weer instapt. Met aandacht en ruimte voor je verlies EN met aandacht, ruimte  en liefde voor jouzelf.

Omdat jij het waard bent om dat leven weer ten volle te ervaren.
Om te genieten.
Om die sparkle weer te ervaren.
Dat verdien jij. Dat kan ook voor jou. Juist na verlies.

Ik bied je dus niet alleen begeleiding bij je rouw en verlies.

Ik bied je begeleiding om weer midden in het leven te staan, op een manier die bij jou past.

"Voor ik bij Arianne kwam had ik al heel wat trajecten doorlopen, maar alle emoties, verdriet, schaamte en vermoeidheid waren in mijn lijf vast gaan zitten, met als complete verkramping en overprikkeling tot gevolg. In twee jaar tijd verloren we drie ouders, werd mijn man ernstig ziek, had corona grote impact en moest ik mijn bedrijf uiteindelijk verkopen; een hoop vormen van rouw. Het was te veel allemaal. Doordat ik het voor iedereen goed en comfortabel wilde maken, stond ik in overlevingsstand en voelde ik zelf eigenlijk niets meer. Ik wist dus ook niet hoe te verwerken, het was chaos in mijn hoofd en lijf. Samen met Arianne zette ik alle gebeurtenissen en emoties op een rij. Eén voor één plozen we die uit, op een manier die bij mij paste. Je hoeft de situatie namelijk niet opnieuw te doorleven, maar wel de emotie die erbij hoort ruimte te geven. (...)

Geen quick fix, dit had tijd nodig (...) En nu kan ik gelukkig zeggen dat mijn lijf ontdooit en steeds meer ontspannen voelt, de overprikkeling wegtrekt en ik weer heerlijke energie voel. Bij Arianne voelde ik me veilig. Ik kon en durfde zonder oordeel echt alles met haar bespreken. Ze hield me tussentijds een beetje in de gaten, zodat het voelde dat ik er niet alleen voor stond, maar we hebben vooral ook veel gelachen (en gehuild) en ik zou iedereen die op wat voor manier dan ook vastloopt een traject met haar gunnen."

-Chantal-

Zet vandaag jouw eerste stap van naar weer voluit leven.

Mijn naam is Arianne, 36 zomers jong en gecertificeerd rouwbegeleider. Er waren verschillende verliessituaties in mijn leven. Jarenlang worstelde ik met ruimte innemen en grenzen stellen. Leven voor mezelf? Dat deed ik niet.

Tot ik begin 2018 een heel bijzonder kindje in mijn armen hield -onze tweede, een prachtig meisje- en keek hoe zij in mijn armen langzaam haar laatste adem uitblies. Vier weken oud. Daar veranderde alles. In die luttele weken leerde ze ons waar het leven over ging. Aanwezig zijn, verbinden, genieten en jezelf en de ander liefhebben. Maar ook grenzen stellen. Leven op jóuw voorwaarden. Omdat het leven anders door je vingers glipt. Doodzonde.

Eén ding wist ik zeker: het einde van haar leven was niet het einde van ons leven. Integendeel. Ik gooide veel in mijn leven om. Dat ging niet vanzelf. Wel sta ik nu aan het roer. Ik geniet, verbind en heb lief en laat dat leidend zijn in de dingen die ik doe. Ik leef nu op míjn voorwaarden én ik wil het levende voorbeeld zijn dat er leven is na tegenslag, na de dood. Je laten zien dat je weer ten volle kunt leven en genieten en dat het mogelijk is om (weer) op te staan en te LEVEN. Op de opleiding tot rouwbegeleider vond ik mijn missie. Ik wil jou begeleiden dwars door die tegenslag heen, richting dat LEVEN.
En ik neem jou daar heen graag in mee. Pak deze kans. Wacht niet langer en meld je aan voor een kennismaking om ook weer voluit te kunnen leven.

"Gun jezelf de kans om aan de slag te gaan met rouw en leven.
Er is leven ná verlies. Pak dat leven, door het verlies te verweven in je leven."

Coaching en begeleiding is altijd op maat. Er bestaat een vast traject (zes maanden), maar in een kennismakingsgesprek kijken we wat voor jóu nodig is. Dat kunnen een aantal losse sessies zijn, of we besluiten om in een volledig traject te stappen. Kom eerst eens kennismaken. 

Kennismaken doen we online via Zoom, óf je komt langs op locatie in Zwolle. Dat laatste kan op maandag of op dinsdagochtend. Een kennismaking duurt ongeveer een halfuur en is altijd gratis. Ik wil je vragen onderstaand formulier kort in te vullen. Het helpt mij om me goed voor te bereiden op onze kennismaking. Na het verzenden ontvang je binnen enkele werkdagen een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen naar jou situatie en hoor je van mij wat de mogelijkheden zijn. Zie ik je snel?


Eerst nog een andere vraag? Stuur gewoon even een mail en ik neem contact met je op.

Mogelijke vragen

Begeleid je alleen mensen na verlies van een dierbare?

Nee. Verliezen heeft impact en die verliezen kunnen een verschillende oorzaak hebben. Ik kijk niet zozeer naar het verlies zelf, maar naar de impact die het op jouw leven heeft, naar wie jij bent en wie jij al was vóór dit verlies en wat je nodig hebt om nu weer vol in het leven te kunnen staan.

Zo kan het dus ook gaan over het verlies van je kinderwens, gezondheid, contact of de gevolgen van een scheiding.

Hoelang duurt de begeleiding of coaching gemiddeld?

Dat wisselt en is totaal afhankelijk van jouw situatie. Vandaar dat we altijd eerst kennismaken en van daaruit kijken wat nodig is. 

Een traject duurt gemiddeld zo'n vijf à zes maanden. Maar soms heb je enkel een paar losse sessies nodig om weer op de rit te komen en ben je met een stuk of vijf sessies al klaar. Het is allebei mogelijk!

Krijg ik de begeleiding of coaching vergoed?

De zorgverzekaar vergoedt deze vorm van coaching en begeleiding niet. Een werkgever heeft vaak wel coachingsbudget beschikbaar, die dus ook ingezet kan worden voor begeleiding bij rouw en verlies. Schroom dan ook niet om deze te benaderen!

De begeleiding is sowieso een waardevolle investering in jezelf. We kijken niet alleen naar rouw en verlies, maar juist ook naar hoe jij zelf de regie daarin over je leven kan pakken. Daarmee maak je vaak ook een flinke ontwikkeling door op persoonlijk vlak.

Met elkaar spreken we af wat nodig is in de begeleiding en welke kosten daaraan verbonden zijn. Dat is maatwerk. Plan dus vooral die kennismaking. Betalen in maandelijkse termijnen is altijd mogelijk. Ook kunnen we overeenkomen dat we een aantal losse sessies inplannen, deze worden per sessie gefactureerd.

 

Moet ik altijd naar Zwolle komen?

Nee, dat hoeft niet. Een combinatie van online & offline begeleiding is mogelijk, ik werk veel via Zoom. Ik heb inmiddels al heel wat mensen mogen begeleiden en een groot deel van hen zelfs enkel online, omdat zij uit het hele land afkomstig zijn. Online werken doet niets af aan de impact van de begeleiding. Wél vind ik het heel prettig om je hier in Zwolle uit te nodigen, zodat we op andere manieren kunnen werken en ook aan de slag kunnen in de ruimte.

Locatie kantoor: Dokter Stolteweg 52, Zwolle. Gebouw Einstein, 2e verdieping.

Rouwbegeleiding en coaching na verlies in de regio Zwolle, Hattem, Wijhe, Heino, Raalte en omgeving.
In Wijhe bestaat de mogelijkheid tot begeleiding aan huis en daarnaast kan (een deel van) de begeleiding en coaching ook online plaatsvinden.